Tulpaner rena hysterin

Tulpaner

Tulpanen är Sveriges populäraste snittblomma.

Men även bland rådjur är dom populär innan vegetationen har börjat riktigt på våren så smyger dom runt husknuten och knipsar av bladen och stjälkarna i jakt efter föda.

Holländsk tulpanhysteri på 1600-talet är en av de mest omskrivna och spektakulära marknadskrafterna i historien. En Österrikisk ambassadör i Konstantinopel skickade 1593 tre tulpanlökar till sina vänner i Wien. En konserverade den i socker, den andre åt upp den med salt och olja medan den tredje, en professor faktiskt satte löken i jorden. När han märkte vilka fina blommor han fick tog han med sig en samling frön och lökar som han planterade vid sitt universitet i Leiden i Holland.

Sakta men säkert växte tulpanhysterin bland de annars så förnuftiga och försiktiga holländarna. Långsamt först och sedan i en exploderande hastighet. Man började spekulera i dem på börserna i Amsterdam och Rotterdam.

Tulpanerna manipulerades utseendemässigt med hjälp av olika virus för att åstadkomma spektakulära färgkombinationer. Vilket i sin tur ledde till att det gick mode i tulpaner. Alla värdefullast var flammiga och flerfärgade tulpaner. Folk började diskutera och spekulera i hur nästa års tulpaner skulle se ut och vad de skulle komma att kosta.

Försigkomna handelsmän och spekulanter köpte på sig extra stora lager av tulpaner inför varje säsong i hopp om att priserna skulle stiga. Vilket de också mycket riktigt gjorde.

En köpman ska 1636 ha gett två laster vete, två laster råg, fyra oxar, åtta grisar, tolv får, två tunnor vin, fyra tunnor öl, två lådor smör, tusen pund ost och en kanna silver för en tulpanlök. Källa Trading Guiden

2005-05-22
Site search Web search

powered by FreeFind

Till blommor
Till startsidan
Sitemap

Copyright ©2010 sonjabengtsson.se